Proba de traseu montan constă în parcurgerea unei distanțe stabilite și marcate de organizatori pe hartă, într-un timp dat (recomandabil maximum 8 ore/zi), pe poteci turistice și/sau pe poteci nemarcate, fără a utiliza mijloace artificiale de deplasare. Proba se poate desfășura pe durata unei sau mai multor zile (cu schimbare de bivuac). Organizatorii stabilesc punctele obligatorii din traseu (posturi cu arbitrii – PA sau posturi fără arbitrii-PFA), precum și timpul alocat sau timpul recomandat, după caz, fiecărei secțiuni, echipele urmând a parcurge traseul în sensul indicat.
Excepțional, în situațiile în care zona de desfășurare a competiției nu permite organizarea probei de traseu montan în condițiile arătate mai sus, proba poate fi înlocuită cu o altă probă cu caracter preponderent sportiv, cu condiția ca organizatorul să asigure sau faciliteze logistica necesară desfășurării probei, iar regulamentul de desfășurare al acesteia să fie aprobat de adunarea generală a CNTS.
- Abandonul unuia dintre membri echipei atrage descalificarea echipei (pierderea întregului punctaj alocat probei).
- Penalizare pentru întârziere: 5p/min întârziere
- Penalizare PFA ratat: punctajul PFA-ului respectiv.
- Organizatorii pot stabili un timp limită în care echipele trebuie să ajungă în posturile cu arbitrii din prima jumătate a traseului.
- Pentru situațiile în care echipele participante au în componență cel puțin un copil sau un veteran, timpul alocat va fi calculat după formula:
Timp standard +20%Timp standard.
Echipament obligatoriu:
- Individual: lanternă, pelerină de ploaie (geacă impermeabilă), bocanci sau ghete cu talpă aderentă/ încălțăminte de trail montan, bidon cu apă;
- Colectiv (pe echipă) : busolă, fluier, sursă de foc, folie de supraviețuire, trusă de prim ajutor, telefon.