26-28 august 2022, 

comuna Viștea  –

județul Brașov

Trofeul Făgărașului face parte din festivalul multisport GRAND PRIX ROMÂNIA (a se vedea site-ul evenimentului www.grand-prix.ro) desfășurat în Țara Făgărașului, în perioada 26-28.08.2022, fiind etapa a VI- a Campionatului Național de Turism Sportiv 2022.

Evenimentul este dedicat atât profesioniștilor, cât și amatorilor, de orice vârstă, care promovează mișcarea în natură, respectând natura.

Participarea la acest eveniment se face pe proprie răspundere sau, după caz, cu acordul și pe răspunderea părinților.

(descarcă declarațiile pentru adult/minor de aici: https://turismsportiv.ro/download/)

PROBE DE CONCURS.

Competiția se desfășoară conform Regulamentului Campionatului Național de Turism Sportiv (https://turismsportiv.ro/regulamentul-campionatului/).

 

PROBE DE CONCURS (descriere pe scurt)

1.TRASEU MONTAN (1200p) constă în parcurgerea unei distanțe stabilite și marcate pe hartă, într-un timp dat, pe poteci turistice, punctând cele mai importante repere turistice ale zonei.

Abandonul unuia dintre membri echipei atrage descalificarea echipei (pierderea întregului punctaj alocat probei).

Echipament obligatoriu
Individual: lanternă, pelerină de ploaie (geacă impermeabilă), bocanci sau ghete cu talpă aderentă/ încălțăminte de trail montan, bidon cu apă;

Colectiv (pe echipă) : busolă, fluier, sursă de foc, trusă de prim ajutor, folie de supraviețuire, telefon.

 2. TESTE TEORETICE – 400p:

Proba cuprinde 20 de întrebări grilă, cu trei variante de răspuns, dintre care unul singur corect, selectate din întrebările afișate pe site-ul FRTS (https://turismsportiv.ro/etapa-vi-bibliografie/) formulate din următoarea bibliografie:                                    

  • Munții Făgăraș – Monografii montane, autori: Valentin  Bălăceanu, Hedda Cristea
  • Abilități de vara, UIAA, Brașov, 2020, Traducere Raluca Ana și Alexandru Păun
  • Meteorologie aplicată, D. Mitruț
  • Atlas botanic.                         Testele au rol de a evalua sau îmbogăți cunoștințele concurenților legate de practicarea turismului sportiv.  

3. ALPINSM– 600p (300 p M; 300 p F), dintre care 100p pentru atingerea topului.

Proba presupune parcurgerea unui traseu pe stâncă sau panou artificial, mediu ca dificultate, asigurat, în sistem manșă. Concurenții sunt departajați în funcție de înălțimea la care au urcat și timpul realizat. Timp maxim de parcurgere a traseului – 5 min.

Participă la această proba, individual, 2 membri al echipei de traseu montan (masculin/feminin).

 4.ORIENTARE SPORTIVĂ -1000p (500M, 500F)

Proba de orientare presupune parcurgerea unui itinerariu indicat pe harta de orientare, prevăzut cu posturi de control. Cronometrarea se face în sistem Sport Ident.

Participă la această proba, individual, 2 membri ai echipei de traseu montan (masculin/feminin).

Departajarea concurenților se face în funcție de timpul realizat, sub condiția atingerii tuturor posturilor de control. Lungimea traseelor: 2-3 Km, în funcție de categorie.

 5.PROBA CULTURALĂ. Presupune prezentarea unui program cultural-artistic cu tematică turistică, cu durată de aprox 30 min, care să creeze buna dispoziție în rândul publicului.Jurizarea se face având în vedere următoarele criterii: poezie, muzică, satiră și umor, imnul clubului, cursivitatea și legătura secvențelor, impresia generală.

 

MENȚIUNI:

  • Participarea la competiție se face pe proprie răspundere (descarcă declarația de aici https://turismsportiv.ro/wp-content/uploads/2020/03/declaratie2022_adult_GPR.pdf)
  • Minorii participă la competiții numai cu acordul părinților sau a ocrotitorului legal. Acordul semnat de părinți sau ocrotitorul legal va fi predat organizatorilor sau transmis, în format pdf, pe adresa bucuresti@gmail.com înainte de începerea competiției (descarcă declarația de aici https://turismsportiv.ro/wp-content/uploads/2020/03/declaratie2022-minor_GPR-.docx.pdf).
  • O asociație poate înscrie în competiție mai multe echipe. În clasamentul Campionatului, pentru asociația respectivă, va puncta cea mai bine clasată echipă.
  • Punctajul asociației participante în clasamentul general al trofeului se obține prin însumarea rezultatelor obținute pe probe.
  • Se premiază în diplome și obiecte locurile 1-3 pe fiecare categorie în parte și locurile 1-3 în clasamentul Trofeului.
  • Puteți participa și la alte probe din cadrul GRAND PRIX ROMÂNIA sau chiar la toate. Vă rugăm consultați regulamentul fiecărei probe disponibil pe grand-prix.ro.
 
   

LOCALIZARE:

Tabăra de corturi va fi amplasată în curtea Cantonului Viștea Mare  (vezi harta).

Se poate ajunge cu mașina până în tabără, dar nu se poate parca printre corturi. Vom amenaja o parcare în apropierea taberei. Accesul auto în tabără se face numai dinspre orașul Victoria, deoarece se lucrează la un pod între Viștișoara și locul taberei. Recomandăm să folosiți drumul Draguș – Victoria, deoarece și drumul care vine din Ucea la Victoria este în lucru.

PROGRAMUL Trofeului Făgărașului

Vineri:
– începând cu ora 14.00 – aşteptarea participanţilor în tabără;
– ora 22.00 – şedinţă tehnică

– 22.30-23.30 Recital folk
Sâmbătă:
– ora 7.00 – testele teoretice – urmate de start în proba de traseu montan

– ora 17.00 – proba de orientare (la sosirea din traseul montan);

 – ora 18.00 – proba de escaladă

– ora 22 – proba culturală; Recital folk
Duminică:

– ora 09.00 proba de alergare montană

– ora 10.00 – afișarea rezultatelor;
– ora 11.30 – festivitatea de premiere;

– ora 13.30 -igienizarea zonei şi defluirea participanţilor.

 
   

ÎNSCRIERI: 

Pe email ( la adresa frts.bucuresti@gmail.com) sau cel târziu la ședința tehnică.

Un club poate înscrie una sau mai multe echipe. Echipa trebuie să fie mixtă și formată din 3-5 persoane.


POSIBILITĂȚI DE CAZARE:

             Cu cortul propriu în curtea cantonului. Cei care nu doresc să campeze în tabăra nostră, se pot caza la pensiunile din proximitate.

Rezervarile se fac direct la pensiuni.

Eveniment susținut de: