Cine suntem & Istoric

Istoric F.R.T.S.

În aprilie 1996 se înființează Fundația Nord-Est la Piatra Neamț sub conducerea domnului Ștefan Vuza. Organizația își propune să promoveze o atitudine corectă față de natură, să lupte pentru protecția mediului, să participe activ și să sprijine acțiunile care privesc dezvoltarea turismului social și cel montan îndeosebi. Analizând activitatea națională a cluburilor de turism din România, scăderea intensității și calității activității competiționale, își propune să atragă într-un parteneriat toate organizațiile care își doresc să participe la o competiție națională organizată,coordonată, care să respecte principiile sportive și culturale preluate prin tradiție de la pionierii turismului sportiv din Romania.

caraiman-2003
delta-sulina-albatros-2006

În luna octombrie a aceluiași an, își schimba denumirea in Federația Est-Europeană de Turism Profesionist.
În luna ianuarie 1997, se organizează la Sighișoara o întâlnire a reprezentanților cluburilor de turism care doresc să participe la primul Campionat National al Cluburilor de turism din România. Se înființează departamentul de conducere și coordonare a Campionatului, se stabilesc și se votează Regulamentul de organizare și funcționare a Campionatului și comisia de arbitri. De asemenea, se stabilesc etapele de campionat, locurile de desfășurare, organizatorii. La sfârșitul lunii ianuarie 1997, la Cluj-Napoca se desfășoară prima etapa a primului campionat organizat sub egida FEETP.

În 1997 se desfășoară 18 etape de concurs, organizate, coordonate, monitorizate și evaluate de FEETP.
în luna decembrie 1997 are loc la Slănic Moldova, prima festivitate de premiere a unui campionat național de turism. Bilanțul este impresionant:

  • peste 108 cluburi de turism au participat la cel puțin o etapă de campionat;
  • peste 30 de cluburi au participat la toate etapele de concurs.

Rămân în istoria competițională ca primii câștigători ai Campionatului, membrii clubului Eco Alpin Sport Club Caraiman Câmpina, urmați de cei de la Gențiana Bistrița și Albatros Galați.
În 1998, la ședința anuală, se propune schimbarea denumirii organizației. Se preia denumirea celei care fusese promotoarea turismului sportiv, respectiv Federația Română de Turism Sportiv.
Se modifică regulamentul de concurs, se aduc îmbunătățiri la modul de organizare și desfășurare al campionatului.
Urmează încă 11 ediții de campionat, coordonate pe rând de Cazan Ioan, Dorojan Gabriel, Drăgan Ilie, ajutați de membrii marcanți cu experiență ai cluburilor de turism participante.

În anul 2007, organizația își mută sediul la Cluj-Napoca și este numit noul președinte în persoana domnului Ioan Cazan;
La sfârșitul anului 2009, organizația face un pas înapoi și predă ștafeta organizării campionatului celor de la Federația Româna de Turism și Ecologie;

În anii care au urmat, până în 2019, activitatea organizației s-a restrâns semnificativ, implicându-se doar punctual în câteva evenimente de mică anvergură;
În 2019 revine în atenția iubitorilor de munte, organizând un concurs de turism sportiv în Munții Ciucaș. Organizarea a avut un dublu scop:
în primul rând sa analizeze impactul în rândul sportivilor a revenirii organizației în sfera organizatorilor de evenimente de gen; și
să identifice cerințele și noile tendințe ale turismului sportiv din România.

În ianuarie 2020, organizează la Tușnad o ședință de lucru cu o parte din reprezentanții cluburilor de turism din țară care au răspuns invitației, expunând proiectele de viitor și propunând o formulă de parteneriat cu aceștia.

Follow Us

Registration

Forgotten Password?

Federația Română de Turism Sportiv

Federația Română de Turism Sportiv

Federația Română de Turism Sportiv